1-2-3 compost

Hoe begin je nu aan je eigen composthoop?

1. Zorg voor een compostbak, deze kan je kopen in alle tuincentra (bijvoorbeeld bij Tuinexpress) maar je kan er ook één zelf maken. Let wel goed op welk materiaal je kiest, je neemt best plastic of een behandelde houtsoort zodat je compostbak niet gaat roesten of rotten. Er zijn verschillende soorten beschikbaar, er zijn tonnen of vierkante bakken maar er bestaan ook lagensystemen waarbij het compost dat klaar is voor gebruik onderaan uit de bak genomen kan worden.

Een voorbeeld van hoe je zelf een compostbak kan maken, vind je hier:
http://www.tuinieren.nl/tuinnieuws/zelf-maken/compostbak-in-5-stappen.html

2. Zet je compostbak op blote grond, zo kunnen wormen en andere organismen je helpen de hoop te verluchten.

3. Leg onderaan een laag twijgjes of stro, dit bevordert de drainage en verluchting van de hoop.

4. Sorteer je tuin- en keukenafval en voeg het toe aan je hoop, probeer af en toe de hoop door elkaar te mengen om het proces te stimuleren.

5. Laat je de bak open of dek je hem af? Als je hoop te droogt dreigt te worden, kan je hem best openzetten, een goede regenbui kan wonderen doen. Anderzijds is het de bedoeling dat je composthoop vochtig is en niet echt nat.

6. Afhankelijk van het soort compostbak, kan je het oudste en best verwerkte deel compost eruit halen en alvast gebruiken. Afhankelijk van het verloop van de compostering, kan je de bak ook gewoon verzetten zodat je steeds een stuk vruchtbare bodem blootlegt.

Composteren kan je leren! - Compost Bin

Compost Bin” by cheeseslave is licensed under CC BY 2.0


Wormenbak

Een wormenbak is een alternatief voor een composthoop als je daar geen plaats voor hebt of niet voldoende afval hebt om dat te laten renderen. Deze methode is echter wel iets ingewikkelder en je mag niet bang zijn van wormen! De bedoeling hierbij is dat je je afval aan compostwormen voedert (gewone regenwormen zijn niet geschikt!) die het dan omzetten naar compost.

In principe mag in een wormenbak hetzelfde afval als in een compostbak mag (zie “wat wel, wat niet?“) maar je moet opletten met de hoeveelheden bv. grote hoeveelheden gras doen de temperatuur stijgen, wat niet goed is voor de wormen. Dit proces is moeilijker omdat je de omgeving regelmatig moet controleren (en mogelijk bijsturen) om het de wormen zo aangenaam mogelijk te maken.

Een wormenbak stinkt als alles goed gaat niet en is dus perfect voor bv. op een appartement!

Combinatie composthoop + kippen

In combinatie met kippen kan een composthoop er in theorie voor zorgen dat je geen GFT-afval meer hebt. Kippen eten namelijk het meeste van het voedselafval dat niet op je composthoop mag. Let er wel op dat de kippen niet in je composthoop gaan graven anders ligt je tuin binnen de kortste keren vol. Niet alleen verminder je zo de afvalberg, je krijgt er een goede, ecologische bodemverbeteraar en lekkere eitjes bovenop!

Composteren kan je leren! - Chickens

Chickens” by Jennifer C. is licensed under CC BY 2.0