Wormenhotels populair in Amsterdam

Ze zijn zo populair in Amsterdam dat er zelfs een wachtlijst van 60 mensen is… de wormenhotels!

Composteren kan je leren! - Wormenhotels

Composting!” by katesheets is licensed under CC BY 2.0

Van 2 naar 40

In 2015 startte een initiatief om wormenhotels op straat te plaatsen en buurtbewoners toegang te geven tot de hotels om hun GFT afval te verwerken. Waar het in 2015 nog maar om twee hotels ging, zijn er nu ongeveer 40 te vinden in de Nederlandse hoofdstad. En met een groeiende wachtlijst zal dat aantal nog snel stijgen.

Neem nu het wormenhotel aan het Sarphatipark, Tamara Beelen is verantwoordelijk voor het hotel. Dit houdt onder meer in dat zij de cijferslot code beheerd die toegang geeft tot het hotel. Een beperkt aantal buurtbewoners maakt momenteel gebruik van het hotel. Dit vooral omdat het proces tijd nodig heeft en te veel afval zou niet goed zijn. Daarbovenop gaat het proces ook trager in de winter.

Ecologie ten top!

Het principe is eenvoudig: de wormen eten het GFT afval en poepen compost uit. Als je bovendien weet dat de gemiddelde Amsterdammer zo’n 80 kg GFT afval verzamelt jaarlijks, zijn de wormenhotels geen overbodige luxe.

Vergeet niet dat afval ook geld kost, vandaar dus ook voor je portefeuille een goed initiatief. Uiteraard is voorkomen nog steeds beter dan genezen. Hoe minder afval, hoe beter!

En om het – zo mogelijk – nog ecologischer te maken, Tamara wil nog graag zaadjes tussen de openingen van het houten hotel steken, zodat deze kan begroeien en op die manier helemaal ‘groen’ wordt.

Is je eigen stad nog niet zo innovatief? Dan kan je natuurlijk ook gewoon zelf aan de slag! Een wormenhotel is misschien wat veel, maar een wormenbak past vast perfect in je woning. Bovendien kan dit ook als je niet over een tuin of buitenruimte beschikt. Meer info over wormenhotels/wormenbakken, vindt u hier.

Het volledige artikel vindt u hier.

 

Van uitwerpselen naar compost en water (waar Bill Gates van drinkt) – Janicki omniprocessor

Miljarden mensen wereldwijd hebben geen toegang tot schoon drinkwater… en daar kan de Janicki omniprocessor misschien wel iets aan veranderen. En compost krijg je er als bonus bij!

Janicki omniprocessor

Het grote drinkwater probleem is één van de grootste uitdagingen voor de mensheid. Hiervoor een oplossing zoeken is één van de vele doelen van de Gates Foundation. Deze foundation werd opgericht door voormalig Microsoft-baas Bill Gates en zijn vrouw Melinda. Het resultaat tot nu toe: de Janicki omniprocessor, genoemd naar de ingenieur die met het idee kwam.

Hoe werkt het?

Het concept is eenvoudig: rioolwater/drek gaat in de machine en na een complex verwerkingsproces krijg je uiteindelijk als resultaat; water, elektriciteit en as. Deze as kan vervolgens net zoals compost als een meststof gebruikt worden. Niet alleen produceer je op deze manier drinkbaar water, maar ook compost dat dan weer voor andere zaken gebruikt kan worden.

Bill Gates bracht zelf deze informatie naar buiten en om zijn toewijding aan het project te tonen, dronk hij voor de camera een slokje van het water dat de processor kan produceren. Kijk vooral even zelf:

Het volledige artikel vindt u hier.

Meer weten over compost? Klik hier.

Geen begrafenis, geen crematie: doden composteren

Geen van de conventionele uitvaartmethoden zijn ecologisch en daar wil het Urban Death Project iets aan veranderen. Namelijk, doden composteren.

Het concept

Het project heeft het idee om mensen na hun overlijden, niet langer te begraven of cremeren maar om ze de doden te composteren. De nabestaanden zouden na enkele weken de resulterende compost krijgen, waarmee ze dan bijvoorbeeld een herdenkingsboom zouden kunnen planten. Hoewel ecologie één van de drijfveren is achter het project, gaat het ook om een meer betekenisvol alternatief voor traditionele uitvaartmethoden. Het idee om na je dood de basis van nieuw leven te zijn lijkt voor velen mensen een troostende gedachte.

Composteren kan je leren! - Doden composteren

From Human to Soil to Tree: Our Bodies are Full of Potential.

De manier van werken voor doden composteren is ook erg gelijkaardig aan hoe dit gaat in de natuur waar organisch materiaal afgebroken wordt en een vruchtbare toplaag vormt.

Kickstarter

Het begon allemaal als een Kickstarter project, waarbij in totaal meer dan 1000 sponsors een bedrag van 91.378 USD op tafel legde. Het idee, dat gebaseerd is op het principe van composteren van karkassen van vee. Dit wordt in de Verenigde Staten al langer gedaan en blijkt een veilige en efficiënte manier van werken.

Helaas voor de geïnteresseerden, zal dit nog niet voor direct zijn; momenteel laat de wetgeving het niet toe en ook moet er bekeken worden welke vergunningen het project zou moeten verkrijgen om hun idee uit te werken. Een iets minder extreem alternatief is al wel toegestaan: een biologisch afbreekbare kist.

Wil je weten wat compost net is en wat je ermee kan doen? Kijk dan zeker ook even hier.

Het volledige artikel vindt u hier.

Meer informatie over het project zelf, vindt u hier.